Gdzie wykorzystuje się tekturę?

Tektura wykorzystywana jest niemalże wszędzie, jej ilość wokół nas może zadziwić niejednego, gdyż na pierwszy rzut oka się tego nie spodziewamy. Używa się jej w restauracjach, cukierniach, czyli ogólnie przemyśle spożywczym, a także w innych gałęziach przemysłu – wszędzie, gdzie korzysta się z opakowań. 

Tektura używana jest od wielu lat, jednakże nie każdy docenia zalety z nią związane. Kartony oraz opakowania kartonowe używane są do różnych celów. Umożliwiają sprawną oraz szybką przeprowadzkę, przechowywanie ubrań oraz produktów spożywczych, a także zapewniają porządek i ład w szafie. Wiele gałęzi przemysłu nie może się bez nich obejść. Opakowania tekturowe używa się do pakowania żywności, którą serwuje się na wynos, czyli pizzy, frytek oraz innych produktów tego typu. Można ją wykorzystywać w trakcie serwowania ciast oraz innych deserów, które cieszą się ogromną popularnością. Tektura wykorzystywana jest w druku offsetowym, a także fleksograficznym. Korzysta się z niej również w introligatorstwie, ale mamy wtedy do czynienia ze specjalną tekturą, która jest przygotowana jedynie pod tę dziedzinę. 

Opakowania tekturowe powstają przy pomocy tektury falistej, czasem korzysta się też z innych rodzajów, ale nie tak często. Jest to związane przede wszystkim z faktem, że tektura falista jest wytrzymała, sztywna i nie niszczy się w krótkim czasie pod wpływem najmniejszego ruchu. Do projektowania służą umiejętności grafików, a z kolei sama produkcja ma miejsce w maszynerii, gdzie przy pomocy specjalnych maszyn i urządzeń powstają kartony oraz pudełka. Aby można było wyprodukować opakowania kartonowe niezbędne jest konkretne przycięcie tektury, a w dalszej kolejności złożenie jej. Do składania można używać maszyn, jednakże mimo wszystko zdecydowanie częściej jest to praca wykonywana własnoręcznie przez ludzi. Jest to związane z koniecznością zachowania precyzji oraz staranności.